torsdag 22. august 2013

Turene med MB Mørkfos - hva kan måle seg med disse?

Jeg er så heldig at jeg den siste uka har fått være med på to seilinger med 101-åringen MB Mørkfos. Mørkfos ble brukt til å trekke store tømmerslep over Øyeren, og det var denne båten som trakk det aller siste slepet i 1985.

Mørkfos er flott der den ligger til kai på Fetsund Lenser. Over 23 meter lang og nesten 4,5 meter bred. Majestetisk og vakker, flott istandsatt av den iherdige vennegjengen. Men opplevelsen av å være ombord er så mye, mye mer. Det å stå på broa sammen med skipper Terje og skue utover når båten smyger seg langsomt gjennom midtråka. Titte ut gjennom vinduene fra kapteinslugaren når regnet pisker mot ruta ute i åpent farvann, og samtidig kjenne på den lune atomosfæren inne. Eller høre den taktfaste motorduren nede i masksinrommet.

I går kveld var de ansatte på Fetsund Lenser, sammen med representanter for Venneforeningen MB Mørkfos, på tur. Vi seilte ikke langt. La til land helt ytterst i deltaet litt før Øyeren åpner seg. En utrolig stille og vakker sensommerkveld der lyset sakte skiftet fra sol og skygger til skumring. På veg tilbake til Fetsund Lenser ser vi ender svømme foran båten i skinnet fra ei sol som er i ferd med å gå ned bak horisonten. I flærra inn mot Hovsand står det 4 elger. Og vel tilbake tusler vi flåtegangene inn mot land i et lys og en stemning som gjør at ingen har lyst til reise hjem.

Siste uke var ordførere fra Fet, Sørum og Skedsmo på tur med MB Mørkfos. Da gikk seilasen helt til Sandstangen der vi fikk omvisning og Arnhild's kjempegode middag. Gamleskipper'n Arnt Svartedal på snart 95 holdt seg på broa nesten hele turen og fortalte levende om opplevelser han hadde hatt i løpet av årene på Mørkfos. Ei levende historiebok. Og vår "gamle" oppsynsmann Gunnar Andersen supplerte flittig.

Disse turene med MB Mørkfos er den aller beste kulisse for å få innsikt i og forståelse for deler av fløtingshistorien. Samtidig gir turene nærhet til naturopplevelser og -krefter. Og de minner oss om hva vi har av omfattende kulturhistorie, verdifulle kulturminner og stor naturprakt her på Nedre Romerike.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar