tirsdag 6. august 2013

En ny stor attraksjon på Romerike

I Romerikes Blad 29. juli drømmer journalist Anne Hagberg om at også Romerike kan få en temapark med morsomme attraksjoner for liten og stor. Hun har vært i kaptein Sabeltanns rike der både hun og fireåringen hadde flotte opplevelser.

Jeg deler Hagbergs synspunkt fullt ut. Selv om det allerede finnes mye morsomt og interessant på Romerike som mange tilreisende ikke vet om, mye på grunn av for dårlig skiltning og informasjon, er det behov for nye fyrtårn. Derfor er det veldig riktig tenkt når Akershus fylkeskommune i samarbeid med Akershusmuseet har tatt initiativ til å utrede et opplevelsessenter med spesiell fokus på barn og ungdom ved Nordre Øyeren. Senteret skal gi opplevelser og læring med utgangspunkt i Nordre Øyeren naturreservat, tømmerfløtingsanlegget på Fetsund Lenser, Norges eneste bevarte anlegg, samt andre kulturminner på Nedre Romerike som forteller om fløting og sagsbruksvirksomhet.

Prosjektgruppa har mange spenstige forslag til hva det nye senteret skal inneholde; Lede litt av Glomma inn i senteret og vise bunnforhold og livet i vann. Tilby vannleker både innendørs og utendørs og i store akvarier vise fiskerikdommen i Øyeren. Tilrettelegge for utforskende aktivitet som viser hvordan naturen utvikler seg og konsekvensene av menneskelig påvirkning. Gjennom interaktivitet trene de besøkende i å bruke alle sanser samt skape forståelse for vår sårbare natur. Utforme bygget tilpasset naturen og landskapet og kanskje lage en integrert sandsvalekoloni i veggkonstruksjonen. Anlegge dammer inntil glassvegger i bygget slik at det er mulig å studere livet i dammen.

I fløtingsdelen av senteret ønsker prosjektgruppa gjennom modeller å vise hvordan fløtingen foregikk. Illustrere de utrolige tømmermengdene som passerte gjennom anleggene på Bingen og i Fetsund og gi innsikt i den enorme betydningen tømmer, fløting og sagbruksvirksomhet hadde for vekst og utvikling på Romerike og andre steder i landet vårt. Besøkende inviteres til å være tømmerfløtere, eller rett og slett ta seg en «soppetur», sitte på en tømmerbunt i fri flyt nedover elva.

Slike opplevelser kan suppleres med spaserturer ut på det autentiske anlegget på Fetsund Lenser eller besøk til de enorme steinkarene i Bingen lenser og andre kulturminner på Nedre Romerike som forteller om fløting og sagbruksvirksomhet. Være med på det eventyrlige gjeddefisket som vi har i området. Eller delta på guidede turer ut i Nord-Europas største innlandsdelta i kano, til fots eller i båt. For å få innblikk i den mange hundre år gamle historien om hvordan øyene i deltaområdet har vært brukt til beite og slått. Eller for å krype inn i små fugleskjul for å studere det rike fuglelivet på nært hold.  Nordre Øyeren er et av Norges rikeste biologiske våtmarksområder og av stor internasjonal betydning for trekkfugl.  Hver høst og vår sees tusenvis av ender, gjess, svaner og vadefugler. Øyeren har flest fiskeslag i landet, 25 ulike slag, og huser en rekke amfibiearter, insekter og pattedyr.

Utover å være en turistattraksjon, skal opplevelsessenteret ta i mot mange tusen elever på undervisning og ha et aktivt samarbeid med ulike forskningsmiljøer. Det planlegges også en kultur- og konferansedel.

Foreløpig er det bare fantasien som setter grenser i prosjektet «Mulighetenes arena» der prosjektgruppa skal levere en forprosjektrapport 1. oktober. Dersom fylkeskommunen, Akershusmuseet og de fire deltakende kommunene vender tommelen opp, kan drømmen om en ny, stor og viktig attraksjon på Romerike bli virkelighet.

3 kommentarer:

  1. Hva med å tenke andre kulturaktiviteter også. Kanskje en permanent utendørsscene med tak og med gode tilhørerfasiliteter som kan brukes både til musikk og andre typer forstillinger.

    En slik scene kan også benyttes til foredrag knyttet til båse lensene og naturinformasjonssenteret. Det bør være et naturlig midtpunkt på området.

    Scenen bør fylles med aktivitet i hele sesongen og bør være et fast innslag på sommerprogrammet. Her kan man tenke seg at både lokale krefter og større navn står på plakaten.

    Når jeg først er inne på det sporet: Harry Kvebæk hadde etter det jeg vet notebøker etter "Øens musikforening" (eller noe sånt) også kalt "Lensemusikken". Vet dere hva som skjedde med de etter hans død?

    SvarSlett
  2. Takk for gode innspill!
    Når det gjelder de gamle notebøkene, så oppbevarer vi disse i arkivet på Fetsund Lenser. Noen av dem holder Jan Fredrik Christiansen på å digitalisere.

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi trompetere liker gamle ting, vet du...

      Slett