tirsdag 17. desember 2013

Prosjektet «Mulighetenes arena» passerte nåløyet

-Våtmarkssenteret seiler opp, skrev Romerikes Blad for noen dager siden. En morsom beskrivelse på at prosjektet «Videreutvikling av Fetsund Lenser og Nordre Øyeren – Mulighetenes arena» går videre.

Forstudien i prosjektet ble levert innen fristen 1. oktober og består av ett hoveddokument og sju vedlegg. Fylkesrådmannen skriver i sin innstilling til fylkestinget at det er gjort et grundig og solid arbeid, og at arbeidet er faglig godt forankret. Det er en hyggelig tilbakemelding å få både for styrings- og prosjektgruppa, men også for de mange arbeidsgruppene som har gjort en flott jobb.

Fylkestingets behandling
Fylkestinget behandlet forstudien i møte 18. november og debatten var preget av tverrpolitisk begeistring. Det var utrolig morsom å være tilhører. «Fantastisk spennende prosjekt av nasjonal verdi», ble det sagt. «Dette er enestående i Norge og sprenger grenser». Samtidig var representantene bekymret for prislappen. Kostnadene vil imidlertid avhenge av hvor stort bygg det legges opp til, og dette er noe som forprosjektet vil avklare.

Fylkestingets enstemmige vedtak går ut på at prosessen fortsetter. Samtidig konstaterer fylkestinget at dette er et prosjekt det ikke vil være mulig for fylkeskommunen å finansiere, og som vil kreve en meget stor statlig innsats. Det bes derfor om en avklaring av statlige interesser og eventuelle økonomisk bidrag fra andre nasjonale og internasjonale aktører før forprosjekt igangsettes. Det vil bli satt fullt trykk på å få slike avklaringer på nyåret og så skal saken opp til ny behandling i fylkeskommunen i mars.

Forslagene i forstudien
Forstudiet foreslår at Nordre Øyeren Våtmarkssenter utvikles til å bli et nasjonalt kompetanse- og opplevelsessenter for våtmark. Dette skal skje i samvirke med iverksetting av den nye forvaltningsplanen for Nordre Øyeren naturreservat.

Fetsund Lenser skal utvikles til et nasjonalt fløtingsmuseum. Dette skal skje i samspill med kulturminner i kommunene Fet, Sørum, Skedsmo og Rælingen, noe som kan bidra til å levendegjøre den meget rike fløtings- og sagbrukshistorien på Nedre Romerike.

En slik ambisjon krever ny bygningsmasse, og det foreslås å bygge et kombinert våtmarkssenter og fløtingsmuseum i området ved Fetsund Lenser.

Senteret skal ha faste undervisningsopplegg for elever i regionen samt spille en aktiv rolle i samarbeid med høyskoler og forsknings-miljøer. Senteret skal videre være et attraktivt reisemål for turister fra inn- og utland og være et sted befolkningen i Oslo og Akershus reiser på gjenbesøk.

Forstudien anbefaler at arbeidet videreføres i et samarbeid mellom de fire kommunene, og
at et forprosjekt starter opp i 2014 med en tidsramme på 1,5 år. Istandsetting av kulturminner samt tilrettelegging for friluftsliv og av aktivitetsområder som skal samspille med det nye senteret, blir en viktig del av det videre utredningsarbeidet.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar